Pasta z zielonego groszku i awokado

Intensywnie zielona pasta mająca słodki, orzeźwiający smak zielonego groszku w połączeniu z kremowym awokado. Jest nie tylko super zdrowa, ale także bardzo wszechstronna! Można użyć jej jako dip do ulubionych warzyw, dodając na przykład gałkę tej pasty do sałatek, wrapa lub makaronu.

Składniki:

2 szklanki zielonego groszku, świeżego lub mrożonego

1 małe awokado, bez pestek i grubo posiekane

3 łyżki drobno posiekanej zielonej cebuli lub szczypiorku

2 1/2 łyżki soku z limonki

1/4 do 1/8 łyżeczki soli naturalnej kamiennej np.: Kłodawska, Himalajskiej lub morskiej

1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

Dodatkowa zielona cebula lub szczypiorek, drobno posiekany (do dekoracji)

Przygotowanie:

Wymieszaj zielony groszek, awokado, zieloną cebulę, sok z limonki, sól i czarny pieprz w robocie kuchennym z ostrzem S. Miksuj, aż dobrze się połączą.

Informacje żywieniowe:

Kalorie łącznie: 495  

Węglowodany ogółem: 53 g

Tłuszcz całkowity: 23 g

Białko całkowite: 18 g

Sód ogółem: 1398 g

Całkowity cukier: 18 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *