Jak obrabiać buraki? Przydatne wskazówki.

Ten kompletny przewodnik przedstawia, jak gotować buraki do sałatek, przystawek innych potraw, a także zawiera przydatne wskazówki i porady dotyczące ich kupowania, przechowywania, obierania i podawania.

Jak wiadomo, burak to bardzo pożywna bulwa. Jest dobrym źródłem witaminy C, żelaza i magnezu oraz bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, potasu i manganu. Burak ma niski ładunek glikemiczny wynoszący 3. Ponadto burak jest bardzo smaczny, niedrogi i łatwy do przechowywania. Niestety buraki nie są, zbyt popularne. Wiele osób twierdzi, że nie lubi buraków. Ale jestem przekonany, że jeśli nauczysz się prawidłowo gotować buraki, docenisz je i włączysz do swojego jadłospisu tak często, jak to możliwe. Czerwone buraki świetnie smakują w zupach i surówkach. Ale najwygodniejszym i najbardziej wszechstronnym sposobem przygotowania buraków jest gotowanie ich w całości.

JAK KUPOWAĆ BURAKI?

Możesz kupić czerwone buraki z dołączoną zieleniną lub po prostu buraki bez zieleniny. Liście buraczane są nie tylko jadalne, ale także pyszne i pełne składników odżywczych. Kupując buraki z zieleniną, upewnij się, że liście są ładne i świeże, abyś mógł z nich korzystać. 

Buraki bez zieleniny też są, jak wiadomo, właściwe. Buraki długo zachowują świeżość, więc nie wahaj się ich kupować, nawet jeśli nie mają, zieleniny. Tylko upewnij się, że te, które wybierasz, są jędrne i wolne od skaz czy miękkich plam. Buraki oczywiście różnią się wielkością, między sobą. Ja wolę kupować buraki o średniej wielkości (około 6 do 8 cm średnicy), ponieważ nie chcę spędzać dłuższego czasu na obieraniu małych buraków, a bardzo duże buraki są twardsze i mniej aromatyczne. Buraki, które będą gotowane razem, powinny mieć jednakową wielkość, aby były gotowane w tym samym czasie.

JAK PRZECHOWYWAĆ BURAKI PRZED GOTOWANIEM?

Jeśli twoje buraki nadal mają zieleninę, odetnij ją, pozostawiając około 2 cm czerwonych łodyg na nich. Buraki dobrze przechowują się w lodówce w plastikowej torebce do 3 tygodni. Z drugiej strony liście buraczane powinny zostać skonsumowane w ciągu kilku dni, ponieważ szybko więdną.

JAK PRZYGOTOWAĆ BURAKI DO GOTOWANIA?

Jeśli buraki nadal mają dołączone liście, odetnij je, pozostawiając, około 2 cm łodygi. Umyj je pod bieżącą wodą, aby usunąć brud i piasek. W razie potrzeby wyszoruj je szczoteczką. Nie obieraj buraków i nie usuwaj długiego końca korzenia, jeśli jest na buraku. Jeśli jest za długi, skróć go o połowę. Aby zachować składniki odżywcze i smak, utrzymuj skórkę buraków w jak największym stopniu nienaruszoną.

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE POSTĘPOWANIA Z BURAKAMI

Czerwone buraki poplamią wszystko i wszystko, z czym się zetkną – ręce, blat, drogą deskę do krojenia, ręczniki kuchenne itp. Pamiętaj, że niektóre plamy mogą być trwałe. Możesz użyć rękawiczek, aby uniknąć kontaktu z sokiem z buraków, ale jeśli twoje ręce nadal są czerwone, nie martw się, ponieważ plamy zwykle znikają po kilkukrotnym umyciu rąk. Pamiętaj, że buraki stają się naprawdę gorące, gdy są, ugotowane. Więc upewnij się, że ostygną, zanim się nimi zajmiesz.

TRZY BŁĘDY, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ PODCZAS GOTOWANIA BURAKÓW

BŁĄD NR 1: GOTOWANIE BURAKÓW ZBYT KRÓTKO.

Buraki smakują najlepiej, gdy są bardzo delikatne, a jednocześnie ich gotowanie zajmuje naprawdę dużo czasu. Jeśli spojrzysz na metody gotowania wymienione poniżej, zauważysz, że czas gotowania wynosi od jednej do nawet dwóch godzin w przypadku buraków średniej wielkości. Jeśli musisz gotować duże buraki, czas gotowania będzie jeszcze dłuższy. Upewnij się więc, że dokładnie sprawdziłeś, czy buraki są gotowe, zanim skończysz je gotować, a jeśli masz wątpliwości, nie wahaj się gotować ich trochę dłużej.

BŁĄD NR 2: PODAWANIE BURAKÓW ZE SKÓRKĄ.

Skórki z buraków są jak najbardziej jadalne, ale ich konsystencja nie jest zbyt przyjemna, a także może pozostać na nich trochę piasku, więc lepiej obrać buraki przed ich zjedzeniem. Jeśli ktoś mówi, że nie lubi buraków, bo smakują jak brud, zastanawiam się, czy może próbował nieobranych buraków, bo widziałem, jak niektórzy kucharze zalecali pozostawienie buraków ze skórką. Myślę, że to nie jest dobry pomysł i zawsze wolę obierane buraki w potrawach.

BŁĄD NR 3: GOTOWANIE POKROJONYCH BURAKÓW W WODZIE.

Jeśli pokrojone buraki wejdą w kontakt z wodą, uwalniają sok, który zawiera czerwony pigment, dużo składników odżywczych i smak. Najlepszym sposobem na zachowanie smaku i wartości odżywczych buraków jest gotowanie ich z nienaruszoną skórką, a następnie obranie i krojenie ich po ugotowaniu. Jeśli chcesz ugotować pokrojone buraki, najlepszym sposobem na to jest upieczenie ich w piekarniku.

JAK GOTOWAĆ BURAKI DO SAŁATEK I PRZYSTAWEK?

Chociaż gotowanie całych czerwonych buraków nie wymaga żadnych skomplikowanych technik gotowania, nadal ważne jest przestrzeganie kilku prostych zasad, aby uzyskać najlepsze wyniki. Oto jak możesz gotować buraki na kuchence, w piekarniku i kuchence mikrofalowej:

1. JAK GOTOWAĆ BURAKI?

Gotowane czerwone buraki są zazwyczaj soczyste i pulchne. Jednak dużą wadą metody gotowania jest to, że dużo czerwonego pigmentu przedostaje się do wody i buraki mogą stracić swój jaskrawoczerwony kolor.

Metoda:

Aby ugotować buraki, umieść je w głębokim garnku i dodaj tyle wody, aby przykryć buraki o co najmniej trzy, pięć centymetrów. Zagotuj wodę. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj buraki przez około 1 do 2 godziny w zależności od wielkości buraków lub do miękkości.

Pamiętaj:

Podczas gotowania buraków należy co jakiś czas sprawdzać stan wody, ponieważ podczas gotowania woda może wyparować, odsłaniając górną część buraków. Co gorsza, woda może całkowicie wyparować, a buraki mogą zacząć się palić. Jeśli woda zacznie parować, uzupełnij ją; w przeciwnym razie wystająca część buraka pozostanie niegotowana.

2. JAK UPIEC BURAKI W PIEKARNIKU?

Bardzo popularnym sposobem pieczenia buraków jest zawijanie każdego buraka w folię aluminiową i pieczenie w piekarniku. Jeśli pieczesz sporo buraków, owijanie każdego z nich w folię może być pracochłonne i niepotrzebnie marnującym sporą ilość fili aluminiowej. Jeśli więc nie chcesz owijać wszystkich buraków folią, możesz umieścić buraki w naczyniu do pieczenia i przykryć naczynie folią lub po prostu użyć naczynia do pieczenia z pokrywką. Zawijanie buraków w folię pomaga zatrzymać wilgoć w burakach, a także ułatwia czyszczenie, ponieważ soki z buraków nie spływają na naczynie podczas pieczenia. Kolejną zaletą jest to, że możesz piec buraki podczas przyrządzania czegoś innego w piekarniku. Po prostu umieść buraki gdzieś w kącie, gdy pieczesz kurczaka lub robisz zapiekankę. Jeśli nie masz pod ręką folii, nie chcesz jej marnować na buraki, lub tak jak ja nie lubisz owijać żywności w folię aluminiową, możesz upiec buraki, bez pakowania ich w folię. Wystarczy umieścić buraki w naczyniu do pieczenia, włożyć je do piekarnika i upiec, aż będą gotowe.

Jak widać na powyższym obrazku, buraki, które zostały, upieczone bez folii (po lewej) mają suchą, pomarszczoną skórkę. Nie są też tak pulchne jak buraki pieczone w folii (po prawej). Ale ich smak jest bardzo bogaty i skoncentrowany. Największą wadą stosowania metody pieczenia buraków czerwonych, jest to, że zajmuje dużo czasu, zwykle około nawet, dwóch godzin dla buraków średniej wielkości.

Metoda:

Aby upiec buraki, każdy burak zawiń w folię aluminiową lub umieść w naczyniu do pieczenia i przykryj je, pokrywką. Możesz również, upiec bez opakowania. Piecz buraki w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 1,5 do 2 godzin lub do momentu, gdy buraki będą miękkie.

3. JAK GOTOWAĆ NA PARZE BURAKI?

Gotowanie na parze nie jest najlepszą metodą gotowania całych buraków, ponieważ są one bardzo gęstym warzywem, a ich gotowanie zajmuje dużo czasu. Jednak małe, a zwłaszcza świeże buraki można z powodzeniem gotować na parze.

Metoda:

Aby ugotować buraki na parze, umieść je w jednej warstwie w koszu do gotowania na parze i dodaj wodę do parowaru. Doprowadź wodę do wrzenia, przykryj i gotuj na parze przez około 1 godzinę, aż buraki będą miękkie. Co jakiś czas sprawdzaj buraki, aby upewnić się, że woda nie wyparowała i w razie potrzeby dodaj więcej wody.

4. JAK UPIEC BURAKI NA PARZE?

Pieczone buraki na parze to świetne połączenie gotowania na parze i pieczenia, co daje soczyste buraki o wspaniałym smaku. Jest to również szybsze niż pieczenie buraków na sucho. Pieczone na sucho i pieczone na parze buraki, które były prawie identyczne pod względem wielkości, a pieczone na parze buraki były zrobione prawie 30 minut szybciej.

Metoda:

Aby upiec buraki na parze, umieść je w naczyniu do pieczenia. Dodaj około 1 do 2 cm wody. Przykryj naczynie do pieczenia folią aluminiową, upewniając się, że folia nie dotyka buraków. Zostaw mały otwór w jednym rogu, aby wypuścić parę. Możesz również użyć naczynia do pieczenia z pokrywką.

Włóż buraki do piekarnika i piecz je w temperaturze 400 °C przez około 1 do 1 1/2 godziny lub do momentu, gdy będziesz mógł je łatwo przebić widelcem.

Pamiętaj:

Zachowaj szczególną ostrożność podczas zdejmowania folii z gorących buraków, ponieważ para pod folią jest bardzo gorąca. Zwykle wyłączam ogrzewanie i zostawiam buraki w piekarniku, aż ostygną na tyle, by można je było obsłużyć.

5. JAK GOTOWAĆ BURAKI W KUCHENCE MIKROFALOWEJ?

Metoda której, do samego końca nie wiedziałem, czy ją opisywać, ponieważ sam jej nie preferuję, ale jest też niestety przez innych wykonywana. Metoda ta, to najszybszy sposób gotowania buraków, ponieważ zazwyczaj buraki są gotowe już w około 20 minut. Kolejną zaletą tej metody jest to, że buraki nie wydzielają żadnego zapachu. Kiedy gotujesz, pieczesz lub pieczesz na parze buraki, często zauważysz charakterystyczny zapach. Niektórzy ludzie są na niego bardzo wrażliwi, więc jeśli Ty lub ktoś z Twoich domowników nie radzicie sobie z tym zapachem, spróbuj ugotować buraki czasami w kuchence mikrofalowej.

Metoda:

Aby ugotować buraki w kuchence mikrofalowej, zrób kilka otworów w skórce widelcem, a następnie umieść buraki w jednej warstwie w naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej. Dodaj około 1 do 2 cm wody do naczynia i przykryj pokrywką.

Gotuj buraki na wysokich obrotach przez 10 do 12 minut (w zależności od wielkości buraków i mocy kuchenki mikrofalowej). Po wyłączeniu mikrofal pozostaw buraki w środku jeszcze przez 10 minut.

JAK SPRAWDZIĆ, CZY BURAKI SĄ GOTOWE?

Aby sprawdzić, czy buraki są gotowe, włóż widelec do buraków i dociśnij go do środka. Nie używaj noża, ponieważ może on po prostu pokroić buraka i tak naprawdę nie będziesz wiedział, czy jest gotowy, czy nie. Widelec powinien wsuwać się do środka bardzo gładko bez większych oporów, a także powinien wychodzić bardzo łatwo.

Pamiętaj, że kiedy przebijesz skórę buraka, zacznie on uwalniać sok przez otwory, więc oprzyj się pokusie ciągłego sprawdzania, czy jest gotowy. Jeśli zrobisz zbyt wiele dziur w skórze, usuniesz z buraków dużo wilgoci i składników odżywczych, które i tak już zostaną mocno zubożone przez promienie mikrofalowe.

JAK OBRAĆ GOTOWANE BURAKI?

Zanim zaczniesz obierać buraki, zawsze upewnij się, że są wystarczająco chłodne, aby je obrabiać dalej. Możesz zostawić je do ostygnięcia lub polewać zimną wodą. Ugotowane buraki można dość łatwo obrać za pomocą obieraczki do warzyw lub noża. Skórę można również zetrzeć ręcznikiem papierowym, a nawet obrać palcami.

JAK PRZECHOWYWAĆ GOTOWANE BURAKI?

Ugotowane buraki można przechowywać w lodówce nawet od 5 do 6 dni. Możesz przechowywać je w całości lub pokroić na kawałki wielkości kęsa, aby łatwo je można było dodać do posiłków. Pamiętaj, aby przechowywać buraki w szklanym pojemniku z pokrywką, aby nie wyschły, staraj się unikać plastikowych naczyń. Gotowane buraki można również zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.

JAK PODAWAĆ GOTOWANE BURAKI?

Teraz, gdy poznałeś/ poznałaś jak przygotowywać buraki, czas je zjeść!

Buraki świetnie nadają się do przygotowania z wyprzedzeniem, ponieważ bardzo dobrze trzymają się w lodówce. Ugotuj kilka buraków w weekend, włóż je do lodówki, a będziesz mieć zdrową przystawkę na całotygodniowe potrawy. Buraki smakują wspaniale z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli morskiej, dobrze komponują się również z serem feta, czosnkiem, orzechami, nasionami, komosą ryżową, octem balsamicznym, szpinakiem i innymi. Myślę że porady te będą pomocne i stworzysz dzięki nim doskonałe potrawy.

Wartości odżywcze

Ilość 1 porcje

Wielkość porcji 1 burak

Kalorie około 35

Całkowita zawartość tłuszczu 0g

Tłuszcz nasycony 0g

Tłuszcze trans 0g

Tłuszcz nienasycony 0g

Cholesterol 0mg

Sód 64mg

Węglowodany 7,8g

Błonnik 2,3g

Cukier 5,5g

Białko 1,3g 

Dane żywieniowe podane na tej stronie są wartościami szacunkowymi i nie mają gwarancji, że są dokładne. Skontaktuj się z wykwalifikowanym lekarzem, aby uzyskać spersonalizowane porady dotyczące diety i upewnij się, że każdy ze składników jest dozwolony w Twojej diecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *